Geschiedenis

Karl Heinrich (Harry) Malter, telg uit de bekende circusfamilie Malter, werd geboren op 9 april 1938 in Berlijn. Als kind groeide hij met z’n 7 broers en zussen op in Duitsland waar zijn vader een dierentuin in Schweinfurt uitbaatte van 1942 tot 1944.

In de dierentuin trof je ondermeer bruine beren, apen, wolven, leeuwen, ezels, kamelen, siervogels, kangoeroes & papegaaien.

Op 13 augustus 1944 werden na bombardementen de gevaarlijke dieren doodgeschoten door het leger wegens veiligheidsoverwegingen (ontsnappingsgevaar).

De dierentuin werd gesloten en de Malters trokken noodgedwongen samen met hun resterende dieren doorheen Duitsland met een rondreizende mini-zoo.

De dierentuin in Schweinfurt is na de Tweede Wereldoorlog nooit meer heropend.

Na jaren doorheen Duitsland & Nederland te hebben gereisd en als artiesten bij verschillende circussen te hebben gewerkt, stichtte de familie Malter in België het Tiroler Circus.

In 1968 besloot Harry Malter dat het tijd was om op eigen benen te staan en richtte het circus Piste op. Al snel werd het circus bekend in binnen- en buitenland door z’n prachtige façade en internationale artiesten van topniveau.

Harry werkte er zelf met o.a. olifanten, roofdieren en een Houdini act.

Het circus reisde gedurende 10 jaar doorheen de Benelux met 45 vaste medewerkers, meer dan 100 dieren en een circustent met 2000 plaatsen.

In 1978 werd de laatste voorstelling gegeven in Antwerpen: gedurende 11 dagen kwamen maar liefst 28.000 liefhebbers een laatste keer het circus bezoeken.

In 1978 vestigde Harry Malter zich in Heusden bij Gent.

Vele dieren uit het Circus Piste verhuisden mee en kregen een vaste thuis waaronder het nijlpaard Max, olifanten Chamba, Sinbad & Kala, tijger Goliath, …

Hij besloot toen vanuit een vaste thuisbasis verder met de dieren te werken.De dieren werden “gehuurd” voor fotoshoots, filmopname, …

Nijlpaard Max werkte mee aan de Nederlandse versie van het bekende tv-programma “Banana Split” (hij wandelde rond in een porseleinwinkel), tijger Goliath werd het uithangbord van “Esso”, de olifanten waren het populairst en waren te zien in verschillende films: Une femme pour deux met Gérard Dépardieu en Sigourney Weaver, Springen met Herbert Flack, Koko Flanel met Urbanus (zebra), K3 en het IJsprinsesje, …reclamespots: KBC, Het Nieuwsblad, Côte d’Or, Rollo, …

& fotoshoots: Showbizzkalender, Nissan, parfum Van Cleef & Arpels, …

In 1992 werd, nabij de verblijfplaats van dieren & baasje, het Familiepark Harry Malter opgericht. Een combinatie van speeltuin, dierenpark, attracties & shows boden een familiedagje uit aan kinderen van het kleuter- en lager onderwijs.

Hoofdattractie waren olifanten Chamba (Indische olifant) en haar adoptiedochter Afrikaanse olifant Suzy. De twee waren onafscheidelijk.

Chamba werd ondertussen een dagje ouder en ging in pensioen.

Nadien kreeg zij last van artrose in haar achterpoot waardoor ze moeilijker te been was. Er werd echter alles in het werk gesteld om haar zo comfortabel mogelijk van haar oude dag te laten genieten. In 2001 werd ze echter geëuthanaseerd…

Haar skelet staat tentoon in het Gentse Museum voor Dierkunde.

Wegens plaatsgebrek kwam er geen andere olifant, Afrikaanse olifant Suzy was daarna alleen, ter verrijking werd het contact met de andere dieren in het park nog meer verhoogd en ook de persoonlijke verzorging, training en aandacht werden uitgebreid. In 2010, een olifant verhuis je niet in 1-2-3, vond Suzy een nieuwe thuis in het Henegouwse Parc Pairi Daiza. Zij beschikt daar over een verwarmde stal van 300m², ruim buitenverblijf met modderpoel en dagelijkse toegang tot het zwembad.

In 2017 vierde het Familiepark z’n 25 jarige bestaan met nieuwigheden & extra attracties. Een combinatie van ervaren tradities en een moderne kijk moeten ervoor zorgen dat het park ook de volgende 25 jaar een thuis biedt aan exotische dieren en een “thuis” gevoel oproept bij de bezoekers.

toekomstplannen

2010 wasberen- en skunkverblijf, jungle parcours, kapucijnapen volière, zweefmolen, introductie ‘EDUFUN’ (workshops & voedersessies).

2011 stokstaartjesverblijf, tropische hal ringstaartmaki’s, aanplantingen doorheen het park, uitbreiding restauratie

2012 circusgebouw, witoorpenseelaapjes, speeltoestellen, aanplantingen doorheen het park, uitbreiding restauratie

2013 aanleg paden, nieuwe weide & stal voor de kamelen, aanleg verblijf rode ibissen & kookaburra’s, opening EDUFUN gebouw op de speeltuin

2014 buitenverblijf ringstaartmaki’s, aanleg dinobos, EDUFUN, vernieuwing speeltoestellen, bruinbehaarde gordeldieren, witwangtoerako’s, purperglansspreeuwen

2015 nieuwe verblijven voor rhesusapen, prairiehonden, speeltoestellen, vernieuwing self-service, nieuwe ingang, aanleg parking

2016 kinderboerderij, circusshow, doorloopverblijven

2017 In 2017 word er vooral geïnvesteerd in praktische zaken zoals nieuwe sanitaire blokken, picknick huisjes, aangepaste paden en nieuwe omheiningen bij de dieren. Ook werden er reeds 50 Canadese populieren (40m hoog!) noodgedwongen gekapt (1/3 van wat er in totaal gerooid moet worden). In het voorjaar start de heraanplanting van inheemse flora om het natuurlijke karakter van het domein te behouden.

In 2017 vieren wij ook ons 25-jarig bestaan, doorheen het seizoen zullen er verschillende activiteiten hierrond plaatsvinden met als kers op de taart een heus kerstfeest !

2018-2019 renovatie speeltuin, picknick gebouw, uitbreiding self service, aanleg wandelpaden, attractie kid’s piratenboot

2020 nieuwe verblijven voor stekelvarkens / stokstaartjes, prairiehonden / boomstekelvarkens, ratten, muizenstad. Attractie mini reuzerad.

2021 heraanleg speeltuin, nieuwe verblijven voor witoorpenseelaapjes – pinché-aapjes – gordeldieren – kaketoes, indoor speeltuin

2022 nieuwe verblijven genetkatten, kookaburra’s, rode ibissen – nieuwe speeltoestellen – tempelverblijf resusapen

2023 aanleg nieuw speelterrein, renovatie zweefmolen, verblijf woestijnvossen

2024 nieuw self-service gebouw, drop tower “Monkey Twist”

Als ongesubsidieerde privé-dierentuin staan wij volledig in voor alle kosten die onze dieren en attracties met zich meebrengen. Elk jaar proberen wij onze bezoekers enkele nieuwigheden aan te bieden. Aangezien geen twee dagen dezelfde zijn en plannen nog sneller gewijzigd worden dan gemaakt, kunnen wij jammer genoeg niet op voorhand meedelen welke plannen exact in het vooruitzicht liggen.

Het is niet onze bedoeling uit te breiden maar wij hopen op termijn ons park om te toveren tot een kleine groene oase waar u tot rust kan komen en uw kinderen een toffe dag beleven !

Harry & Sarah Malter